Your browser does not support JavaScript!
     
Spojená škola | Gyulu Szabóa 21 | Dunajská Streda
             Közös Igazgatású Szakközépiskola

 

A Cisco Hálózati Akadémia képzései iskolánkban

A Cisco Systems vállalat 1984-ben indult mindössze 2 fővel. Céljuk már a kezdetekkor is a különböző számítógépes hálózatok közötti kommunikáció és biztonságos adatcsere megoldása volt. 1990-re azonban már a tőzsdén is jegyezve volt a vállalat 251 főnyi alkalmazottal és 224 millió dolláros vagyonnal.

Mára (többmilliárdnyi dolláros vagyonnal, 30 000-nél több alkalmazottal) eszközeik nélkül nem működnének pl. a mail-szolgáltatások, nem vehetnénk ki bármelyik utcasarkon a bankautomatákból készpénzt, nem lenne otthoni internetünk, nem tölthetnénk le filmeket, zenéket az otthoni gépeinkre, nem tudnánk Skypeolni, nem lenne WiFi, nem tudnánk vezeték nélkül csatlakozni a netre a mobiltelefonunkról, nem lenne az Internet igazán világméretű és bárhol elérhető hálózat.

Mindezen technika kiszolgáláshoz szakemberekre is szükség van. Ezért 1997-ben a cég elindította középiskolás és főiskolás diákoknak szánt Hálózati Akadémia programját, ahol a tanulók elsajátíthatják a számítógépes hálózatok tervezésével, kiépítésével, illetve karbantartásával kapcsolatos tudásanyagot.

A Cisco Hálózati Akadémia alapvető küldetése az IT hálózati szakemberhiány csökkentése kiváltképpen az Uniós tagországokban, de szerte a világon is.

A képzés (mely 1999-től magyar nyelven is elérhető) naprakész hálózati és informatikai ismereteket nyújt azoknak a diákoknak és szakembereknek, akik bővíteni szeretnék tudásukat. Elsősorban tehát azoknak szól, akiket nemcsak felhasználói szinten érdekel az informatika, hanem az iskola után az informatikai iparágban képzelik el pályafutásukat. Mivel a képzés már a 16. életévüket betöltött fiatalemberek számára is nyitott, ezért a középiskolai oktatás keretében a vizsgákra való felkészítés megoldható.

A Hálózati Akadémia első modulját, az IT Essentials képzést, olyan fiatalok számára fejlesztették ki, akik szeretnének gyakorlati tudást szerezni a számítógépek működéséről, összeállításáról, a hardveres és szoftveres hibák felismeréséről és javításáról.

A következő modul, a CCNA Discovery kurzus, elvégzésével a diákok már az informatikai iparág normáinak megfelelő képesítést szereznek kis- és közepes méretű hálózatok tervezésére, építésére és karbantartására, azaz akár rendszergazdaként is elhelyezkedhetnek vállalatoknál.

A CISCO további képzései azután már csak angol nyelven érhetőek el, de a lépcsőfokokon haladva el lehet jutni egészen a CISCO diplomáig.

2011 óta a tatabányai székhelyű külföldi tagozatokkal is rendelkező EDUTUS Főiskola (és elsősorban Nacsa István CISCO oktató és a Vértes Volán rendszergazdája) szakmai segítségével vált lehetővé, hogy diákjaink a CISCO Hálózati Akadémia első moduljainak letételét megcélozhassák.

A gazdasági informatika kétéves érettségi utáni szakunkon iskolánk a Gyakorlat tantárgy tanmenetébe építette be az IT Essentials és a CCNA Discovery 1 kurzus tananyagát.

 

CISCO oktatói vizsgák

A CISCO képzés több modulját is oktathatjuk az iskolánkon:

  • CISCO IT Essentials 5.0 – számítógép-szerelés, otthoni hálózatok felügyelete
  • CISCO CCNA Routing and Switching - a forgalomirányitás és kapcsolás alapjai, hálózatok kis- és középvállalatoknál

Hozzáadta: Bordás Sándor - 2023-11-25 18:08:16

Ma József, Bánk névnapja van
2024.Mar.19.