Felkészülni a jövő kihívásaira



Épületautomatizálás, intelligens ház, okos otthon – mindezek mára már ismerősen csengő fogalmak. A mindennapokban is gyakran találkozunk olyan berendezésekkel, melyek külső emberi beavatkozás nélkül hajtják végre feladatukat. Ilyen egyszerű megoldás lehet a mozgásérzékelővel ellátott ajtó, garázskapu, világításkapcsoló, a fűtés- vagy klímavezérlés. Igazán kényelmessé azonban akkor teszik az életünket ezek az eszközök, ha nemcsak külön-külön működnek, hanem kapcsolatban állnak egymással, mint egy összetett rendszer elemei, amelyet egy központi egység felügyel, és akár távolról mobiltelefon segítségével is bármikor ellenőrizhetők.
Az ilyen rendszerek fejlesztése és felügyelete hálózati szakembert igényel. Ez adta az ötletet, hogy a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21. Szakközépiskola „számítógépes hálózatok műszerésze” szakon tanuló diákjai számára szervezzünk egy előadást ebben a témában. Az iskolával már évek óta szorosan együttműködő Nacsa István örömmel vállalta a felkérést.
Nacsa István programtervező matematikus számára az intelligens rendszerek megoldásai a mindennapi munkájának része. 1995 óta a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központnál dolgozik rendszermérnökként, ahol feladata a vállalat informatikai rendszerének üzemeltetése és fejlesztése, különös tekintettel a hálózatokhoz és a virtualizációhoz kötődő problémák megoldása. 2010-től működik a CISCO Hálózati Akadémia oktatójaként, és mentorálja iskolánkon is a CISCO képzési rendszer oktatását és vizsgáztatását. Jelenleg pedig az Edutus Főiskola budapesti tagozatán is oktat másoddiplomás képzés keretében hálózati informatikát.
A kitűnő oktató-szakember vezetésével diákjaink egy hálózati szimulációs szoftver segítségével lemodellezhették egy intelligens nyílászáró működését, valamint egy garázsajtó távvezérlését. A kétórás gyakorlat alatt tanulóink elsajátíthatták az okos eszközök hálózatban való működésének, vezetékes és vezetéknélküli felügyeletének főbb alapelveit. Az előadás érdekfeszítő volt, gyakorlatias, az előadó készséggel válaszolt a felmerülő kérdésekre is. Hisszük, hogy az új, innovatív technológiák elsajátítása ma már nélkülözhetetlen minden műszaki szakember számára. Remélhetőleg ez az előadás is hozzájárul ahhoz, hogy diákjaink még nagyobb érdeklődéssel forduljanak napjaink, illetve a jövő technikai újdonságai felé.

Magyarics Mónika
informatika tanár



« vissza

     



     

Ma Zsuzsanna névnapja van
2018.Feb.19.

E-Learning System





  » Figyelem, változás!
  » Regisztráció