A számítógépes grafika szebbé teszi a világotIskolánk, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskola, informatikai és műszaki jellegű szakjain két évvel ezelőtt indítottuk a “számítógépes grafika” tantárgy oktatását.
Diákjaink lelkesen és felelősségteljesen álltak hozzá a kihíváshoz. Hiszen, a számítógépes grafika művelése nem könnyű dolog: sokféle tudást kell megszerezni ahhoz, hogy igazán működjön. A számítógép monitorán megjelenő grafikát ugyanis az emberi szem érzékeli, és az agy dolgozza fel. A számítási folyamatoknak tehát figyelembe kell venniük az emberi szem és agy lehetőségeit és korlátait is. Mivel a "képet” számítógépes programmal kell megoldani, a szoftvertechnológia, algoritmusok és adatszerkezetek ismeretétől sem lehet eltekinteni. Ráadásul a képek megjelenítéséhez és előállításához komoly hardveres támogatás is szükséges.
Ugyanakkor a számítógépes grafika nagyon szép is, mert kincseket lelhetünk benne: az interaktív grafikus programok, képek, filmek, számítógépes játékok formájában megjelenő eredmény az emberek, a felhasználók gyönyörűségére szolgál.
Nagyon örültünk tehát annak a lehetőségnek, hogy diákjaink október első hetében ellátogathattak a dunaszerdahelyi székhelyű Kanovits Media reklámügynökségbe, és ott találkozhattak a cégvezetővel, Kanovits Zoltánnal, akinek hitvallása szerint: a számítógépes grafika és a dizájn a „szenvedélye”.
A szívélyes hangvételű beszélgetés során a cégvezető beszélt a számítógépes grafika és reklám helyi történetéről, majd körbevezette a vállalatban a diákokat. Szakszerűen és magával ragadóan mutatta be a fiataloknak a grafikával és dizájnnal kapcsolatos munkafolyamatokat. A diákok így láthatták a Szlovákiában egyedülálló modern technikai parkot, grafikai stúdiót, valamint működés közben tekinthették meg a lézer központot, a digitális nyomdagépet Xerox 1000 (Szlovákiában elsőként itt üzemeltek be ilyen eszközt), a HP Latex nagyformátumú nyomdagépet matricák, tapéták nyomtatása közben, valamint az OCE Arizona 480GT nyomdagépet az ESKO Konsberg vágógéppel kiegészülve, mely az egyetlen ilyen nyomdagép Szlovákiában. A fiatalok tehát betekintést nyerhettek egy régióbeli, de országos szinten és külföldön is eredményes cég mindennapjaiba. A vállalat vezetője szívesen válaszolta meg a diákok kérdéseit, majd a közel kétórás találkozó végén egy rövid kvíz játékra és vidám fotózásra került sor.
Diákjainknak nagyszerű élményben volt részük, a gyakorlatban láthatták és megtapasztalhatták az iskolában tanultakat, sőt látókörüket is szélesíthették: a nagyszerű ötlet és a kitartó, szorgalmas munka gyümölcse elismerést hozhat a szigorú nemzetközi piacokon is.« vissza

   


     

Ma Sára, Márió névnapja van
2018.Jan.19.

E-Learning System

  » Figyelem, változás!
  » Regisztráció