Szakmai képességeket is mérő érettségikÁprilis 13-án kezdődött az érettségi szakvizsga gyakorlati része a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskolában. A munkaerőpiac igényeinek megfelelő 10 különböző ágazatban 5 napon keresztül zajlott a gyakorlati érettségi, melyre 160 diák jelentkezett be. Ide tartoznak a közgazdasági, elektrotechnikai, gépészeti, kozmetikus és sminkes, ruhatervező, hajkozmetika, műszaki és informatikai szolgáltatások az elektrotechnikában és gépészetben és az utóbbi években nagyon népszerű számítógépes hálózatok műszerésze szakok. A felkészülés a gyakorlati érettségire már szeptemberben elkezdődött az erre szolgáló szaktanórákon, ahol a diákok nemcsak elméleti ismereteket szerezhettek, de gyakorlati készségeiket is fejleszthették. A feladatokat az érettségi vizsga elvárásainak megfelelően állították össze a vizsgáztatók. Az időtartam az egyes szakok szerint változott, így a“műszaki és informatikai szolgáltatások az elektrotechnikában és gépészetben” szakon három napon keresztül 46 diák bizonyíthatta megszerzett tudását és ismereteit a könyvelés, hivatalos levelezés és az informatika területén. A diákok az informatikai szaktanteremben zajló vizsgán 8 óra alatt egy összetett feladatot oldottak meg egy vállalat automatizált adatfeldolgozásával kapcsolatban. A feladat egyenlő arányban tartalmazott közgazdasági, könyvelői, valamint informatikai jellegű feladatokat. Az informatikai feladatok a vállalat hivatalos levelezésére, körlevelek készítésére, táblázatkezelésre, a vállalat prezentációjának elkészítésére és adatbázisok kezelésére vonatkoztak. A diákok szintén készítettek egy egyszerű, de akár a gyakorlatban is felhasználható programot a Delphi programfejlesztői környezetben, valamint a CAD rendszer segítségével elkészítették egy alkatrész tervrajzát is.
A „számítógépes hálózatok műszerésze” szak ebben az iskolaévben mérettetett meg először az érettségin. Ezen a kétéves érettségi utáni felépítményi szakon 14 fiatalember végez. A diákok komolyan vették a felkészülést, először szimulációs programokon gyakorolták be a hálózati beállításokat, majd a vállalati gyakorlatban is használatos eszközökön mélyítették a tudásukat.
A gyakorlati érettségi feladat úgy lett összeállítva, hogy a diákok 8 órában be tudják mutatni a két év alatt elsajátított tudásukat. A számonkérés első lépéseként egy hálózati eléréssel is rendelkező vállalati részleg vagy iroda informatika eszközeinek megtervezése volt a feladat, miközben a rendelkezésre álló pénzösszeg-keretet nem lehetett túllépni. A diákok ezután összeszereltek egy szerver-számítógépet, megfelelő kábelek elkészítésével biztosították a hálózati elérést, feltelepítették a gépre a hálózati operációs rendszert és egyéb szerverprogramokat, valamint beállították a megfelelő jogosultságú hozzáféréseket is. Egy hálózati szakember fontos feladata a hálózati eszközök megbízható rendelkezésre bocsátása a felhasználók számára. Ezen tudásukat a diákok a kliensprogramok telepítésével demonstrálták: meg kellett oldaniuk laptopok vezeték nélküli hálózati elérését is a lehető legkörültekintőbb biztonsági követelményeknek megfelelően. Végül egy CISCO típusú switch és router konfigurálása következett a megadott feltételeknek megfelelően. Természetesen az elkészített LAN hálózat működésének tesztelése zárta a megmérettetést, mely mindegyik tanuló esetében eredményes volt. Ezen feladatok végrehajtásával a diákok bizonyíthatták tudásukat, hogy képesek megtervezni és létrehozni egy működőképes számítógépes hálózatot a gyakorlatban is.
A diákok, hogyan élték meg mindezt? Többségük rendszeresen és kitartóan készült a szakvizsgára. Az arcokon viszont felleltük az izgalom jegyeit, de remélhetően minden diák megfelelt az elvárásoknak és jól teljesített.« vissza

     
          

Ma Sára, Márió névnapja van
2018.Jan.19.

E-Learning System

  » Figyelem, változás!
  » Regisztráció