Iró Ferenc kitüntetéseA pedagógusnap alkalmából Juraj Draxler, szlovák oktatásügyi miniszter Szent Gorazd Nagy Emlékérmet adományozott Iró Ferencnek, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 utcai Szakközépiskola volt testnevelő tanárának. A legmagasabb hazai szakmai kitüntetésre az említett Szakközépiskola igazgatója, Molnár Ilona tett javaslatot.
Iró Ferenc munkáját igazi hivatásnak, küldetésnek tekintette, s ezt nemcsak az idei pedagógusnapon kapott kitüntetés bizonyítja, hanem egy sor elismerő oklevél. Köztük van A csehszlovák testnevelés fejlesztésében szerzett érdemekért elismerő oklevél is.
Iró Ferenc Csallóközből indult, Somorján (Šamorín) a Magyar Tanítási Nyelvű Gimnáziumban érettségizett. A nyitrai Pedagógiai Főiskolán elvégezte a testnevelés – biológia szakot, majd a Komenský Egyetemen birkózóedzői képesítést szerzett. 1965 óta tanít. Először Hidaskürtön (Mostová), majd a katonai szolgálat letöltése után a Dunaszerdahelyi Szakmunkásképző Intézetben testnevelést és honvédelmi nevelést tanított. Mellette az iskolai sportközpontot vezette, azon kívül a DAC birkózó szakosztályánál edzősködött. A volt Szakmunkásképzőből lett dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 utcai Szakközépiskolában egészen 2014 –ig aktívan tanított.
Elsőrendű feladatának tartotta, hogy a szakmát tanuló diákokat kívánt szinten készítse fel testnevelésből és honvédelmi nevelésből. Tudatosíttatni velük, hogy mennyire fontos fizikai erőnlétük fejlesztése a munkavégzésükhöz.
Mint a legjobbak edzője szép eredményeket ért el a birkózásban. Birkózók generációit nevelte ki, számos csehszlovák bajnokkal és köztük van Schwendtner József, aki 1983–ban Los Angelesben szabadfogású birkózásban ifjúsági világbajnokságot nyert (hatszoros csehszlovák bajnok, Európa – bajnoki bronzérmes). Tanítványai közül többen kijutottak az Európa – bajnokságokra, világbajnokságokra, sőt olimpiai játékokra is.
Rendszeresen készítette fel a fiúkat az országos spartakiád versenyeire. 1975–ben és 1985–ben is eljutottak Prágába.
Iró Ferenc igyekezete mindig arra irányult, hogy a csallóközi ifjúság ne csak a mezőgazdaságban legyen jártas, hanem saját szakterületén is jó szakember legyen, s ha van hozzá tehetsége, jó sportoló is. Ami erőt adott munkájához, az állandó visszajelzések és a neveltjeinek, tanítványainak ragaszkodása, elismerő szavaik.
Így kiérdemelten birtokolja, mint a legjobbak edzője a birkózásban, a „kiváló edző“ kitüntető címet, melyet a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) adományozott neki és pedagógiában végzett több mint 50 éves munkásságáért a Szlovák Köztársaság legmagasabb pedagógiai kitüntetését, a Szent Gorazd Nagy Emlékérmet.
Valamennyi kollégája és diákjai nevében tiszta szívből gratulálunk!

Bódis Lívia, igazgatóhelyettes« vissza

          

Ma Zsuzsanna névnapja van
2018.Feb.19.

E-Learning System

  » Figyelem, változás!
  » Regisztráció